Nederlands Producten Tips & tricks

Kies ik voor rol- of vouwgordijnen?

Het is een vraag die velen onder jullie zich misschien stellen. Want ze zijn beiden even functioneel en beschikken over quasi dezelfde eigenschappen. Zo zijn ze allebei beschikbaar in heel veel kleuren en stoftypes én kan je ze elektrisch bedienen. Toch zijn er ook verschillen. Wij lijsten de belangrijkste weetjes even voor je op. De keuze ligt daarna volledig bij jou.

Moderne rolgordijnen

Het alom bekend rolgordijn oogt zeer strak en integreer je daardoor gemakkelijk in eender welk interieur. Rolgordijnen zijn bovendien niet oninteressant voor je portemonnee en dus zeer budgetvriendelijk. Het gaat hier tenslotte om een doek dat je eenvoudig oprolt, en daar komt niet veel extra verwerking aan te pas.

Kies je voor rolgordijnen? Dan hou je het best rekening met binnenvallend licht langs de zijkanten. Dit komt doordat de stof altijd zo’n 4 cm smaller is dan het systeem waarin het gordijn hangt. Gelukkig bestaat hier een oplossing voor: laat je rolgordijnen in een cassette plaatsen. Die wordt op de muur rond het raam geïnstalleerd en omlijst het gordijn, dat in de cassette opgerold wordt. Hierdoor is binnenvallend licht geen optie meer. Heel handig voor in de slaapkamer, waar je het op die manier volledig donker maakt.

Klassieke vouwgordijnen

Vouwgordijnen hebben dan weer een heel klassieke uitstraling, waardoor ze perfect in landelijke interieurs passen. Maar ze zijn iets duurder dan rolgordijnen. Waarom? Ze bevatten meer stof, die dan ook nog eens verwerkt wordt zodat jij het gordijn probleemloos kan (ont)vouwen.

Ook bij deze variant raamdecoratie moet je rekening houden met binnenvallend licht, al is dat net iets minder dan bij rolgordijnen. Bij vouwgordijnen kan je dat binnenvallend licht echter niet wegwerken door middel van een cassette. Hoe zou je jouw gordijnen anders (ont)vouwen?

Maar er is meer

De belangrijkste factor voor beide types raamdecoratie lijkt verduistering te zijn. Binnenvallend licht (en de mogelijke oplossing daarvoor) hebben we al kort besproken. Maar je kan beide types ook in de verduisterende variant krijgen. Alleen: het doek van een rolgordijn wordt behandeld met een coating die het doek verduisterend maakt. Terug een budgetvriendelijke oplossing. Een vouwgordijn moet gevoerd worden met blackoutstof om het verduisterend te maken, wat dan weer een meerkost betekent.

Volgens ons hangt jouw keuze volledig af van je eigen smaak, je interieur en wat je van je raamdecoratie verwacht. Veel geluk met het kiezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: