Nederlands Tips & tricks

Raamdecoratie schoonmaken: hoe doe je dat?

Je kent het vast wel: na een tijdje wil je wat er ook voor jouw ramen hangt, eens grondig reinigen. Maar hoe? Geen zorgen, je bent echt niet de enige die twijfelt over de aanpak. Het is sowieso belangrijk om de wasvoorschriften te volgen maar er zijn ook nog enkele andere nuttige tips!

Plisségordijn

Zoals je misschien al gezien hebt, zijn plisségordijnen opgebouwd in een honingraatstructuur. En daar kan heel wat stof zich opstapelen. Je kan er het stof zelf uitblazen maar dat is een redelijk uitputtende karwei. Gebruik daarom een stofzuiger met een zachte borstelkop en zuig langs beide kanten met lage zuigkracht naar beneden.

Heb je vlekken bespeurd? Probeer die dan eerst te verwijderen zonder het gordijn nat te maken. Lukt dat niet? Dep een zachte spons in lauwwarm water. Zorg ervoor dat die klam is en dep vervolgens op het plisségordijn. Belangrijk: gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen met bleekwater!

Jaloezieën

Heb je jaloezieën? Dan hoorde je waarschijnlijk al vaak dat die totaal niet onderhoudsvriendelijk zijn? Wel, het tegendeel is waar. Het is het type raamdecoratie dat het minst onderhoud vergt maar wel op regelmatige basis.

Je kantelt alle latjes naar beneden voordat je begint. Vervolgens veeg je ze schoon met een plumeau of met een microvezeldoek van links naar recht en van boven naar beneden. Merk je hardnekkige vlekken op jouw jaloezieën? Gebruik dan een licht vochtige doek om die te verwijderen en grijp onder geen beding naar schoonmaakmiddelen voor jouw houten exemplaren!

Ben je klaar? Kantel de latjes dan in de andere richting en begin opnieuw.

Verticale lamellen

Ook dit type raamdecoratie kan je eenvoudig schoonmaken door ze af te stoffen met een microvezeldoek. Wil je het echter grondiger aanpakken?

Was ze dan met de hand in koud water! Belangrijk hierbij is dat ze de lamellen oprolt en niet opvouwt en dat je voldoende ruimte hebt om dat te doen, bijvoorbeeld in een bad.

Gordijnen

De beste manier om jouw gordijnen schoon te maken, is de droogkuis! Wil je toch zelf aan de slag? Was ze dan zo kort mogelijk op een lage temperatuur met een fijn wasprogramma. Hou er echter rekening mee dat ze kunnen krimpen. Om hun mooie vorm nadien te behouden, hang je ze het best nat terug voor jouw ramen.

Vouwgordijnen

Ook vouwgordijnen kan je eenvoudig afstoffen. Maar je kan ze ook wassen. Haal de stof eerst los van het klittenband, verwijder de latjes en maak de koorden los. Was vervolgens op 30° zonder centrifugeren en op de laagste stand. Voorkom verkleuring en gebruik geen waspoeder of wasmiddel!

(Duo)Rolgordijnen

Het gemakkelijkste type raamdecoratie naar onderhoud toe. Je rolt ze gewoon uit en stoft ze af!

We willen het belang van de wasvoorschriften bij jouw raamdecoratie echt benadrukken!
Het is belangrijk dat je je hieraan houdt! Ben je niet zeker? Neem geen risico’s en vraag advies aan een expert!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: